Return to Products
0 items added to bag
Number of Items 0
Sub Total Amount$0.00
Checkout
Hampden Road House
Hampden Road House

Aware of the historic value of the site, the alteration and addition to this 1850’s cottage and former milk depot was designed to be unapologetically modern while remaining sympathetic to its surroundings through the ‘house and garden’ typology which references the finer grain traditionally seen in Battery Point.

 

The addition is arranged as a cluster of ‘outbuildings’ referencing the position of the former secondary buildings onsite. These spaces frame numerous courtyards which distribute the outdoor space through the home, blurring the notion of house and garden.   This improves northern light, increasing solar gain while providing the opportunity for natural ventilation. Additionally, courtyards are used to create separation between the cottage and addition, revealing the rear heritage facade and allowing it to breathe.  These green pockets provide one of the clients, a keen gardener, a canvas to landscape with the assistance of LandArt.

 

Utilising the entire site removes the need for a second storey and ensures the original cottage remains a feature and sensitively settles the house in the neighbouring. This outbuilding typology protects the traditional single title from future sub-division, preserving a rare example of the original lot sizes found in Battery Point.

Spatially the house is designed to host family and friends, while providing a functional space to display a considerable art collection. As a home intended for retirement, a low maintenance garden, all within a single level, allows for aging in place.

Upon entering the cottage, the corridor frames a long view, deep into the block of the central courtyard, highlighting green pops of landscape as natural light acting as a beacon, pulling you towards the heart of the home. The cottage is renovated to showcase original features, including two bedrooms and a study. A newly added bathroom is concealed behind a secret door in the hallway. Dramatic natural light floods the room from a skylight above the shower, without altering the heritage envelope.  A glazed walkway signifies a shift from old to new, joining the cottage and addition with minimal interference of the rear facade. A door separating the front cottage and rear extension creates privacy at both ends of the home.

A music room, containing a baby-grand piano, projects out into the main courtyard. Surrounding glass doors open to transform the music room from private sanctuary into a public stage. Such features demonstrate how the house reflects and supports the juxtaposing social and private elements of the client’s lives.

Structural blade walls set back from the building edge allow the timber framed glazing to wrap continuously around the courtyards, creating a mirror-like reflection of the landscape. Semi-gloss rendered walls provide a backdrop for an impressive art collection, while reflections draw the body out and into the building.  Sculptures emerge from moody alcoves as you navigate the halls, shifting between home and gallery

A newly added bathroom is concealed behind a secret door in the hallway. Dramatic natural light floods the room from a skylight above the shower, without altering the heritage envelope.

Subtle and considered, the Hampden Rd house harmonises many different ambitions. This unique space is a physical manifestation of those living in it.

Spatially a ‘house and garden’ courtyard typology allows northern light to enter.  Passive heating is achieved through the thermal mass of the slab and masonry walls, while natural crossflow ventilation provides passive cooling.  Courtyards create separation between the existing cottage and the new addition, providing improved northern light to the cottage rooms.

All windows and doors are high performance double glazing while timber frames reduce thermal bridging.

A heat recovery ventilation system ensures the home has regular fresh air exchanges without losing heat/cooling.

The large, generous courtyard at the centre of the addition is enveloped by a veil of warm timber windows that reflect the vegetation as well as the surrounding heritage buildings.

Shadowy chimneys and gable roofs can be seen in the clean surface of the glazing, resulting in a building that seeks not to vanish but to discreetly mirror and layer upon of the unique character of the area.

Prev
Project
Next
Project
Harry House
Residential