Sawmill09.jpg

Sawmill House

Befitting a regionally based sculptor, Sawmill House is a hand crafted upgrade from his existing rather rustic bohemian abode.

Working closely with the client, whom was a family member, the design developed as a conversation rather than a regimented document. Comprised of 270 one tonne concrete blocks, Sawmill House explores the possibility of positively leveraging the thousands of tons of concrete that goes to waste each year.

Ben Hosking photography

National Architecture Award
Victorian Architecture Award
Houses Award

01.jpg
04.jpg
    Leveraging our client’s skill set was a priority. We facilitated this with a simple documentation set a year prior to the start of construction, then slowly developed the design whilst physically working with the client on-site.  This design / build approach allowed us to move away from conventional solutions and investigate highly bespoke yet cost effective alternatives. Large sections of the roof and facade could be mechanised, entire walls of glass could pivot, courtyards could be added, custom furniture, joinery and hardware could be designed and manufactured on-site with immediate feedback.   

 

Leveraging our client’s skill set was a priority. We facilitated this with a simple documentation set a year prior to the start of construction, then slowly developed the design whilst physically working with the client on-site.

This design / build approach allowed us to move away from conventional solutions and investigate highly bespoke yet cost effective alternatives. Large sections of the roof and facade could be mechanised, entire walls of glass could pivot, courtyards could be added, custom furniture, joinery and hardware could be designed and manufactured on-site with immediate feedback.

 

14.jpg
Sawmill+House+by+Archier-2.jpeg
     The house has a highly operable envelope that takes advantage of the local breeze that travels up the valley towards the house, passively cooling in the summer months with crossflow ventilation. In the cooler months sun penetration is maximised by rolling back a 14 metre section of openable roof over the deck, allowing the sun to passively heat the dwelling for most of the year.    

 

The house has a highly operable envelope that takes advantage of the local breeze that travels up the valley towards the house, passively cooling in the summer months with crossflow ventilation. In the cooler months sun penetration is maximised by rolling back a 14 metre section of openable roof over the deck, allowing the sun to passively heat the dwelling for most of the year.

 

Sawmill+House+by+Archier-3.jpeg
11.jpg
    “The Sawmill House hosts our young family of three, who can now live comfortably and safely within the industrial zone.  Large operable veranda, screens and doors transform the space to suit various climatic and social conditions, which is crucial to our family who must operate in a diverse and sometimes extreme climate, and direct our home through a spectrum of private retreat to communal hub. Importantly, the civic nature of the design allows the building to function as a design office with a fantastic aspect”.  - Benjamin, client   

 

“The Sawmill House hosts our young family of three, who can now live comfortably and safely within the industrial zone.

Large operable veranda, screens and doors transform the space to suit various climatic and social conditions, which is crucial to our family who must operate in a diverse and sometimes extreme climate, and direct our home through a spectrum of private retreat to communal hub. Importantly, the civic nature of the design allows the building to function as a design office with a fantastic aspect”.

- Benjamin, client

 

16.jpg
Yack0020.jpg
Yack0024.jpg
    Each of the one-tonne concrete blocks that form the perimeter of the dwelling’s walls has a story - a bridge, a footpath, a home; and create a patchwork of colour and texture across the facades. This texture grounds the building in the site, as the layers of colour mimic the sedimentary layers of earth still exposed from the site’s former life as a gold mine before becoming the local sawmill. The untreated rough sawn macrocarpa screens reference the site’s recent history and over time as they pale to grey will settle the building into its perch on the quarry’s edge.   

 

Each of the one-tonne concrete blocks that form the perimeter of the dwelling’s walls has a story - a bridge, a footpath, a home; and create a patchwork of colour and texture across the facades. This texture grounds the building in the site, as the layers of colour mimic the sedimentary layers of earth still exposed from the site’s former life as a gold mine before becoming the local sawmill. The untreated rough sawn macrocarpa screens reference the site’s recent history and over time as they pale to grey will settle the building into its perch on the quarry’s edge.

 

Sawmill+House+by+Archier-4.jpeg
    "This is a house which gently encourages its inhabitants to be gregarious without robbing them of the joy of solitude. Its open plan and flexible nature enables internal spaces to be joined or separated by a series of operable walls. Internal and external boundaries are blurred as entire walls and roofs peel back to welcome sunlight, nature and the sky."  - AIA Victorian Chapter Jury Comments

 

"This is a house which gently encourages its inhabitants to be gregarious without robbing them of the joy of solitude. Its open plan and flexible nature enables internal spaces to be joined or separated by a series of operable walls. Internal and external boundaries are blurred as entire walls and roofs peel back to welcome sunlight, nature and the sky."

- AIA Victorian Chapter Jury Comments

Sawmill10_1920x1280.png

Grand Designs Australia Season 6 Episode 1