Sawmill house
Waste not, want not

 

Sawmill house
Waste not, want not

 
  • Location: Yackandandah, Victoria
  • Builder: Owner Builder
  • Construction: Recycled / bespoke
  • Project Cost: Undisclosed
  • Size: 100m2
  • Completed: 2014
  • Photography: Ben Hosking
  • Awards:
    National Architecture Award
    Victorian Architecture Award
    Houses Award

We focused our attention away from conventional solutions to investigate highly bespoke and cost effective alternatives. The Sawmill House demonstrates how Australia’s growing hoard of latent building materials can be used in new and innovative ways.

Located on the site of an old sawmill, which fell into remission in the late 90s, the Sawmill House is the result of a close connection between the client and the architect, brothers with a shared creative vision. The established relationship, and the client’s skill set, encouraged us to slowly develop the design over the course of construction, allowing for immediate feedback and bespoke solutions.

We worked closely with Chris’ brother Ben during the construction of the Sawmill House. His skill set – a builder and sculptural artist – interacted with our own, resulting in a move away from conventional design solutions towards more bespoke and cost effective alternatives.

 

We were walking around Baxters when I literally tripped over a heap of these blocks. I reckon this was the moment it all fell together, literally, so I rang up Fitzy and told him to push the go button.

Chris Gilbert, Lead Architect

 

We used 270 recycled blocks to form the perimeter walls. Each block weighs around one tonne and are locally produced from the by-product of concrete slabs poured in the region. This approach contributed to a broader conversation around reuse, encouraging investment and investigation into the largely untapped resource of latent assets.

 

 
 

We mechanised large sections of the roof and façade so Ben and Tijana could add and subtract natural light as the seasons changed. The home’s external decking area offers views of an old dam through double glazed stacking doors spanning the kitchen and living rooms.

We used brass sheeting throughout the kitchen for cabinetry, made hardwood floors from recycled locally felled trees and created our Highline pendants, positioned throughout the space.

 

The birth of our first child not only hurried progress, but also pushed a heap of child friendly design changes to be made.

Ben Gilbert, Client / Sculptor