Ashfield10.jpg

Ashfield

The Ashfield apartment renovations were an exploratory investment undertaken directly by Archier. Significant modifications were made to the 1960s apartment in order to clarify and structure the spacial layout.

The compact footprint allowed for involvement in all aspect of the build: from laying of the European oak herringbone floor to the design, construction and installation of the whitewashed Russian birch ply kitchen and wardrobes.

Ashfield01_1920x1280.jpg
    Key changes to the untouched 1960s plan included demolition of two walls enclosing the kitchen, enlarging of the bedroom doors, new flooring throughout and modernisation of the kitchen and bathroom. When removing the walls structural steel was inserted in plane with the timber roof structure, creating a seamless transition between spaces that a bulkhead wouldn’t allow. The bedroom doors were widened and heightened, using a recessed sliding door track that, in conjunction with the consistent flooring, further extended the sense of space in the living area.   

 

Key changes to the untouched 1960s plan included demolition of two walls enclosing the kitchen, enlarging of the bedroom doors, new flooring throughout and modernisation of the kitchen and bathroom. When removing the walls structural steel was inserted in plane with the timber roof structure, creating a seamless transition between spaces that a bulkhead wouldn’t allow. The bedroom doors were widened and heightened, using a recessed sliding door track that, in conjunction with the consistent flooring, further extended the sense of space in the living area.

 

Ashfield04_600x400.jpg
Ashfield03_600x400.jpg
    The kitchen layout has been designed and prioritised based on common use patterns: shallow top drawers for quick, everyday use; large bottom drawers for pots and pans; and a central hidden drawer for occasional use items allows for a simplified elevation and more efficient use of space. These elements, in conjunction with a tall multi-drawer unit designed as a pantry, allowed for an integrated dishwasher - an everyday luxury not expected in such a compact space. Similarly, both bedrooms have full-height wardrobes with large integrated drawers to maximise efficiency.   

 

The kitchen layout has been designed and prioritised based on common use patterns: shallow top drawers for quick, everyday use; large bottom drawers for pots and pans; and a central hidden drawer for occasional use items allows for a simplified elevation and more efficient use of space. These elements, in conjunction with a tall multi-drawer unit designed as a pantry, allowed for an integrated dishwasher - an everyday luxury not expected in such a compact space. Similarly, both bedrooms have full-height wardrobes with large integrated drawers to maximise efficiency.

 

Ashfield06_600x400.jpg
Ashfield99_600x400.jpg
Ashfield05_600x400.jpg
Ashfield07_600x900.jpg